Orthomoleculaire darmtherapie

Orthomoleculaire darmtherapie helpt om jouw darmen weer in balans te brengen. Wanneer je darmen gezond zijn, zal je dit merken door een toename van energie en vitaliteit. De darmen brengen we in balans door samen te kijken welk voedingspatroon, leefstijlaanpassingen en eventueel suppletieadvies er nodig is. We gaan op zoek naar onderliggende oorzaken van de darmklacht(en) en behandelen het hele systeem. Er zijn veel verschillende factoren die darmproblemen kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan verkeerd voedingspatroon, overgroei van verkeerde bacteriën, schimmels, parasieten, stress, etc. Ik neem de tijd om te luisteren naar jouw verhaal en ondersteun het advies met laboratoriumonderzoeken wanneer dit nodig​ is.

 

Door de complementaire aanpak krijg je persoonlijk voeding- en leefstijl advies. Het persoonlijke advies geeft de mogelijkheid om jouw gezondheid en vitaliteit te verbeteren, te herstellen en te behouden.

"Meer energie en meer vitaliteit door praktische voeding- en leefstijltips en een gedegen behandelplan"

Lucian van Ingen is gespecialiseerd in darmgerelateerde aandoeningen. Hierbij kan je denken aan:

  • Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
  • Maag- en darmklachten
  • Brandend maagzuur
  • Opgeblazen buik en overmatige gasvorming
  • Onregelmatige stoelgang
  • Auto-immuunaandoeningen
  • Hormoonklachten
  • Huidklachten


Het is mogelijk om een online afspraak te maken of langs te komen op de praktijk in Haarlem.

Darmklachten? Maak een afspraak voor orthomoleculaire darmtherapie

Darmen als basis voor je gezondheid

Wie helpt het voedsel wat je eet te verteren en bepaalt welke voedingsstoffen er worden opgenomen in je lichaam? Hoe wordt een onderscheid gemaakt tussen schadelijke bacteriën en gezonde bacteriën? Wie vertelt het immuunsysteem dat indringers opgeruimd moeten worden? Wie leert het immuunsysteem onderscheid te maken tussen vriend en vijand? Wie produceren er enzymen, vitaminen, hormonen en neurotransmitters die we niet zelf kunnen maken? Dit zijn je darmbacteriën.

Wanneer de darmen en het verteringsstelsel optimaal functioneren zal je meer energie en vitaliteit ervaren. Allergieën, Prikkelbare Darm Syndroom, eczeem, overgewicht, ADHD, auto-immuunaandoeningen, hormoonverstoringen en veel andere klachten hebben allemaal één ding gemeen: Het optimaliseren van je darmen helpt je klachten te verminderen of op te lossen. Jouw gezondheid begint daarom ook in je darmen.

"Wanneer je aan de slag gaat met het verbeteren van je leefstijl neemt in de meeste gevallen je energie weer toe nemen en je darmklachten af".

Hoe ziet het behandeltraject voor darmtherapie eruit?

Voorbereiding
Voorafgaand aan het eerste consult ontvang je een uitgebreide vragenlijst en het verzoek een voedingsdagboek bij te houden gedurende één week. Door de antwoorden kan ik een goed beeld krijgen van de darmklachten en hoe we dit kunnen verhelpen. Het intakeformulier vormt de basis van het intakeconsult. Dit neemt gemiddeld 60-90 minuten in beslag neemt. Vervolgconsulten 60 of 30 minuten.

Intake consult
In het eerste consult nemen wij door welke voeding momenteel genuttigd wordt en welke (darm)klachten er op dit moment zijn. Hierdoor kan je gericht geholpen worden met je (darm)klachten en eventuele vragen. Aan de hand van de intake zal er worden gekeken wat de beste behandeling is. Je kunt gerust ook andere informatie meenemen over je gezondheidstoestand, zoals testuitslagen van de huisarts of eerdere behandelplannen. Deze informatie zorgt voor een completer beeld van jouw darmgezondheid. Tijdens het intakeconsult krijg je een eerste advies en maken we een plan van aanpak om aan de slag te gaan met jouw gezondheid. Stapsgewijs gaan we aan de slag om je darmen weer te optimaliseren en (darm)klachten te verhelpen. Je darmen bepalen voor een groot deel hoe jouw gezondheid is, maar niet volledig. Er zal tijdens het eerste consult ook gekeken worden naar andere aspecten van gezondheid. 

 

Aan de hand van deze informatie gaan we in vier stappen aan de slag om jouw darmklachten aan te pakken

4 stappen voor optimale darmgezondheid

Behandelplan darmklachten-darmtherapie-orthomoleculair-haarlem

Stap 1: gezonde voeding en leefstijl als basis

Je leert hoe het spijsverteringsstelsel werkt en wat de oorzaken van je gezondheidsklachten kunnen zijn. Je ontdekt welke voedingsstoffen je darmen prikkelen en welke voedingsstoffen bijdragen aan het herstel. In de eerste fase van het therapieplan wordt de basis gelegd. De duur van deze fase is afhankelijk van de klachten. De basis voor langdurige vitaliteit is  een gezond voeding- en leefstijlpatroon. 

 

Stap 2: ondersteunen darmen en verteringsstelsel

In de tweede fase gaan we aan de slag om de spijsvertering te ondersteunen. Nutriënten, vezels, vitaminen, mineralen en enzymen kunnen een groot verschil maken in het goed functioneren van het spijsverteringskanaal. Je zult merken dat voedsel beter verteerd wordt en het lichaam meer tot rust komt.

 

Stap 3:  reduceren en reinigen

Nu je lichaam de juiste voeding binnen krijgt en een leefstijl heeft die bevorderlijk is voor de gezondheid, wordt de darmflora in balans gebracht. De derde fase bestaat uit het reduceren van pathogenen (schimmels, parasieten en gisten) en onwenselijke bacteriën. Wanneer pathogenen in kleine hoeveelheden aanwezig zijn, is dit stimulerend voor de gezondheid. Echter, wanneer er een overgroei is van bepaalde pathogenen kan dit darmklachten in de hand werken. In deze fase wordt het spijsverteringsstelsel en darmmicrobioom op een natuurlijk manier in evenwicht gebracht.

 

Stap 4: Onderhouden voor langdurige gezondheid

​In de vierde fase wordt het darmmicrobioom ondersteund zodat er langdurig herstel kan optreden. De nadruk ligt dus op stabilisatie van het gehele spijsverteringsstelsel zodat deze voor de rest van je leven gezond is. Als je jouw darmen gezond wilt houden voor de toekomst moet je hierin investeren. Dit zal zich terugbetalen in een overdaad aan energie en vitaliteit.

 

Met de volgende gezondheidsklachten kun je terecht voor darmtherapie:

Verschillende gezondheidsklachten kunnen verholpen worden wanneer het darmmicrobioom optimaal functioneert. Als je darmmicrobioom gezond is wordt het eten beter verteerd, nutriënten eerder opgenomen en biedt het bescherming tegen pathogenen. Ook veel vage klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, wisselend ontlastingspatroon of pijnklachten kunnen verholpen worden wanneer de darmflora herstelt.

 

Maagklachten Huidklachten
Overgewicht Burn-out
Opgeblazen buik Darm- en maagklachten
Eczeem Prikkelbare Darm Syndroom
Hormonale klachten Coeliakie
Diabetes ADHD
Fibromyalgie Hoofdpijn
Reumatische klachten  Vermoeidheid
Auto-immuun gerelateerde klachten Voedingsintolerantie en allergie

 

Ik werk samen met verschillende complementaire therapeuten en artsen om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen en ondersteunen.

 


Darmklachten vrij-darmspecialist-darmflora-orthomoleculair-therapeut-haarlem
Behandelplan gezonde darmen-darmtherapie-darmonderzoek-haarlem